Blogi | Mielenmelodiat

Blogi

Osaatko humaltua elämästä?

Olemme saaneet nauttia lämpimästä ja aurinkoisesta kesästä. Sosiaalinen media on täyttynyt tänä kesänä kuvista, joissa näkyy auringonlaskuja, mökkilaitureita, sup-lautailijoita ja kesäfestareita.

Tänä kesänä aurinko herätti meidät eri tavalla elämään ja nauttimaan erilaisista suomalaisten rakastamista kesään kuuluvista asioista. Somekuvista on voinut ihailla Suomen kaunista luontoa ja melkein aistia kukkien tuoksun ja lasten riemut uimarannoilla. Suomalaisten somekuvista huokuu loman tuomaa vapauden tunnetta. Laulukin sen kertoo: ”lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin".

Kuuma kesä sai aikaan sen, että laiturikuvat, mökkikuvat ja auringonlaskut saivat kaverikseen laseja, jotka täyttyivät suomalaisten vapaudesta: kuohuviini, aperolspritz, shampanja, siideri, roseeviini ja valkoviini. Kesään, lomaan ja juhlintaan kuuluu olennaisesti alkoholi.

Mikä sen ihanampaa kuin ystävien kesken kippistää yhteiselle tapaamiselle. Saunan ja uinnin jälkeen avata olut tai siideri. Hyvän ruuan kanssa maistuu aina lasi hyvää viiniä. Alkoholi on kaveri, joka keventää tunnelmaa, nostaa iloa pintaan tai sen äärellä on turvallista pohtia jopa elämän syvällisyyttä yksin tai ystävän kanssa.

Hyvinvointivalmentajana haastan ihmisiä miettimään omaan terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Liikunta, ravinto, hyvä uni ja palautuminen ovat tärkeässä roolissa hyvinvoinnin kannalta. Työikäisten haasteena ovat edelleen liian vähäiset yöunet ja riittävä palautuminen. Harva tulee miettineeksi miten suuri vaikutus alkoholin käytöllä voi olla omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Jo yksi kuohuviini tai viinilasi viivästyttää palautumista 2-4 tunnilla. Ennen nukkumaanmenoa otettu alkoholi siis lyhentää yöllistä tärkeää palautumisaikaa merkittävästi.

Omaa elämää on tärkeää katsoa joskus rehellisten lasien läpi. Jos sinun kesän alkoholijuomat laitettaisiin yhdelle pöydälle, niin kuinka paljon siihen tulisi erilaisia pulloja ja miten ison määrän alkoholia arvioit nauttineesi?

Kehomme tottuu helposti erilaisiin asioihin. Keho sopeutuu myös alkoholin käyttöön ja saattaa olla, että emme huomaakaan, jos alkoholista tulee meille välttämätön asia myös arjessa. Alkoholista voi huomaamatta tulla liian hyvä kaveri, jota ilman emme osaa olla.

Tärkeä kysymys sinulle tässä hetkessä onkin – Osaatko humaltua elämästä?

Osaatko siis kohdata itsesi, omat tunteesi ja erilaiset tilanteet myös ilman alkoholia?

Osaatko nauttia elämän arjesta ja pienistä hetkistä sellaisena kuin ne ovat aitoina hetkinä?

Millaisen alkoholin käytön mallin opetat läheisille tai lapsillesi?

Haluan haastaa sinut ajattelemaan omaa hyvinvointiasi laajasti. Jos koet, että haluaisit olla energisempi ja voida hyvin, niin voisitko kokeilla olla kuukauden ilman alkoholia? Miten luulet, että se vaikuttaisi sinun vireyteen ja hyvinvointiin?

”Elämässä on paljon tähtihetkiä. Miksi sumentaa hetkiä alkoholilla, kun niistä voi nauttia ilman alkoholiakin.” Näin vastasi eräs mies, kun kysyin miksi hän on ollut 10 vuotta käyttämättä alkoholia.

Minä nautin tänä kesänä yhden lasillisen kuohuvaa. Sen enempää en tarvinnut tai kaivannut.

Nautin siitä, että osaan humaltua pelkästä elämästä ja se vasta on jotain!

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes sivustolla.

07.09.2018 15:022 kuukautta sitten

Mielen Melodiat Tiina

Suurin sisäinen voimasi ovat ajatuksesi

Minulta kysyttiin eräänä päivänä mitkä ovat keinoni kiireen hallintaan. Ensimmäinen ajatukseni oli, että enhän minä edes ole kiireinen. Sen sanominen ääneen tuntuu jopa väärältä. Nykymaailmassa perusolettamus usein on, että kiire on tehokkuutta ja kiireettömyys laiskuutta. Kahden pienen lapsen opiskelevana leskiäitinä kiireen kai kuuluisi olla pysyvä tila, mutta omassa mielessäni puhun mieluummin organisoinnista ja priorisoinnista, kaaoksen ja keskeneräisyyden sietämisestä, armollisuudesta itseä kohtaan. Jäin kuitenkin pyörittelemään asiaa mielessäni. Mistä elämänhallintani kumpuaa? Alkoi aikamatka oman itseni uudelleen rakentamiseen ja omaan selviytymistarinaani.

Vastaukseni kysymykseen on asenteesta, ajatuksen voimasta. Toukokuisena aamuna vajaa kolme vuotta sitten sain valita, otanko kiinni ajatuksesta, että minähän selviän vai ajatuksesta, että en selviä. Päätös ei ole ollut joka hetkessä helppo, vaan olen kulkenut pitkän ja mäkisen tien, välillä kaatuen ja taas sisulla ylös nousten.

Ihminen ajattelee päivittäin jopa 80 000 ajatusta. Suurin osa näistä on toistuvia, ajatukset kiertävät kehää päivästä, viikosta, jopa vuodesta toiseen. Jos suurin osa näistä ajatuksista on negatiivisia, ajattelumalli ei ole kovin tehokas, ei omassa arjenhallinnassa, eikä myöskään työelämässä. Ehkä huomaat, että työyhteisössäsi puidaan edelleen samoja ongelmia, jotka olivat siellä 10 vuotta sitten. Tai parisuhteessasi päivästä toiseen mietit, miten ärsyttävä elämänkumppanisi jokin tapa voi olla. Kauppareissulla kiroat joka kerta, kuinka aina valitset sen hitaimman kassan ja kotona puuttuvat jalkalistat parin vuoden takaisen remontin jäljiltä saavat sinut pahalle tuulelle.

On myös tyypillistä ajatella mennyttä tai tulevaa. Mielessä luodaan suuria odotuksia tai kauhukuvia tulevaisuudesta, vaikket voi ennustaa, kuinka asiat tulevat toteutumaan. Vain harva ajatuksemme on tätä hetkeä. Kuinka aurinko juuri nyt jo hieman lämmittää ikkunan takaa, vaikka pakkanen vielä paukkuu nurkissa. Kuinka hyvältä tuntuu saada juuri tähän hetkeen viesti ystävältä. Tai kuinka hienoa, että sain juuri nyt hoidettua tärkeän projektin valmiiksi.

Ajatuksien ohjaamisella on valtava voima. Toistaessasi samaa ajatusta kerta toisensa jälkeen, ne muuttuvat mielessäsi todeksi. Tässä kohtaa tulemme valintaan. Ensin meidän on puntaroitava, onko tämä asia minun asiani, voinko vaikuttaa siihen? Sen jälkeen valitaan suhtautumisemme ajatukseen. Otanko vastaan ajatuksen, että selviydyn, vai että en selviydy? Valitsenko rakastaa toista ihmistä kaikkine tapoineen vai valitsenko ärsyyntyä päivästä toiseen tavasta, josta en pidä?  Otanko toisen ihmisen ajatukset omikseni, vain voinko olla eri mieltä, kääntää kelkkaani?

On ihmisiä, joilla lasi on aina puoliksi tyhjä ja heitä, joilla se on puoliksi täynnä. Et voi päättää toisten ihmisten ajatuksia, mutta suhtautumalla itse positiivisesti ja luottavaisesti asioihin, voit antaa myös toisille uusia näkökulmia siitä, kuinka ajatella. Omiin ajatuksiisi voit vaikuttaa ja levittää samalla positiivista henkeä ympärillesi. Kun huomaat ajattelevasi negatiivisesti itsestäsi, muista ihmisistä tai asioista, pysäytä ajatus. Sano itsellesi STOP. Älä yritä viedä ajatuksiasi muualle, vaan pidä tämä ajatus, mutta käännä se ympäri. Mitä positiivista voit löytää tästä ajatuksesta?

Itselleni leskeys on opettanut valtavasti empatiaa, henkistä kasvua ja toisten ihmisten sanattomien viestien lukemista. Se on opettanut rohkeutta olla oma itseni, tuoda esiin mielipiteeni ja vahvistanut sisäistä ääntäni. Suru on opettanut läsnäoloa, hetkessä elämistä ja pienistä asioista iloitsemista ja nauttimista. Kun ensimmäisen kerran huomasin olevani onnellinen olin varmasti läsnä hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. Olen myös oppinut luopumista. Pidän lähelläni ihmisiä, jotka antavat energiaa ja luovun ihmissuhteista, jotka syövät sitä.

Käytä tänään hetki aikaa miettien, mistä kokemasi tuntemukset johtuvat, on se sitten kiire tai jokin muu voimavarojasi syövä tunne. Kuuntele itseäsi ja sisäistä ääntäsi ja anna itsellesi mahdollisuus muuttaa ajatustesi suuntaa.

Sinun ajatuksesi on sinun voimasi. Sinun itsetuntosi on sinun rohkeutesi. Sinun elämäsi on tässä hetkessä.”

Elina Lääperi, psykofyysisen fysioterapian opiskelija

22.02.2018 11:538 kuukautta sitten

Mielen Melodiat Tiina

Lähde mukaan ajatusmatkalle omaan mieleen

Psykofyysisen fysioterapian opiskelijan Elina Lääperin ajatuksia Mielen Melodioiden Läsnäolosta luovuuteen -verkkovalmennuksesta.

Ajattelu, asenteet, itsetunto, vuorovaikutus, luovuus. - Monesti ajatellaan, että emme voi vaikuttaa näihin. Tämä on minun luonteeni ja tyydyn siihen, koska se on geeneissä. Asenteet itseä ja muita kohtaan, ajatusmallit ja vuorovaikutustaidot siirtyvät usein sukupolvelta toiselle, mutta kyse on ennemmin opitusta mallista kuin geeniperimästä.

Läsnäolosta luovuuteen, rohkeudesta unelmiin -verkkokurssi antaa sinulle mahdollisuuden päästä irti opituista malleista ja loistavia työkaluja työstää itseäsi, itsetuntemustasi, ajatuksiasi ja asenteitasi uuteen suuntaan. Valmennuksen avulla voit oppia hyväksyvän, armollisen ja läsnäolevan mallin vanhan tilalle.

Läsnäolosta luovuuteen -verkkokurssi alkaa läsnäolon opettelulla, itsensä, mielensä ja kehonsa kuuntelemisella ja etenee viikko viikolta uusin teemoin kohti parempaa itsetuntemusta ja omien unelmiesi lentoon päästämistä. Eri asiantuntijoiden laatimilla harjoitteilla ja äänitteillä johdatellaan lempeästi kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään, oppimaan itsestä asioita, joihin voit vaikuttaa ja työstämään ajatuksiasi ja asenteitasi oman persoonallisuutesi rajoissa.

Olen itse työstänyt verkkovalmennuksen teemoja jo pidempään omassa elämässäni itsenäisesti, mutta verkkovalmennus antoi paljon uusia keinoja itsetuntemuksen vahvistamiseen ja asenteiden muuttamiseen. Tein valmennuksessa paljon ajatusmatkoja elämäni käännekohtiin ja opin niiden kautta itsestäni asioita, joiden syntyperää en aiemmin ollut osannut yhdistää menneisyyden tapahtumiin. Jotkin asiat olivat saaneet mielessäni suuret mittasuhteet, mutta sijoittaessani niitä elämäni aikajanalle huomasin, etteivät ne merkinneetkään nykyisyyden kannalta mitään. Toisaalta tapahtumat, jotka ovat tuntuneet merkityksettömiltä, antoivat vastauksia siihen, kuka olen nyt.

Olet sitten aloittelija tai jo kokeneempi sisäisen äänesi kuuntelija, valmennuksella on sinulle varmasti uutta annettavaa. On vapauttavaa antautua ammattilaisten ohjaamaksi kulkemaan kahdeksan viikon matkaa kohti muutosta. Harjoitteiden työstäminen ei vaadi sinulta muuta kuin hetken aikaa pysähtyä niiden äärelle. Voit tehdä niitä pienin askelin, omaan tahtiisi. Harjoitteet voivat herättää monenlaisia tunteita, mutta niiden kautta opit aina itsestäsi, joten anna tunteiden tulla ja mennä. Lähde avoimin mielin mukaan matkalle läsnäolosta luovuuteen, rohkeudesta unelmiin.

psykofyysisen fysioterapian opiskelija Elina Lääperi

08.02.2018 15:389 kuukautta sitten

Mielen Melodiat Tiina

Kuka minussa asuu?

Jokainen meistä on ollut tilanteessa, jossa pyydetään kuvailmaan itseään. Oli se sitten työhaastattelu, deitti-ilmoitus tai arkipäiväinen keskustelu, valitsemme adjektiiveja, jotka kuvaavat parhaiten itseämme. Vai valitsemmeko?

Emme välttämättä itsekään tiedosta, kuvailemmeko itseämme sellaisena kuin tunnemme olevamme, sellaisena, kuin meille on kerrottu olevamme vai sellaisena, millaisia haluaisimme olla tai mitä oletamme, että meidän haluttaisiin olevan. Kuultuamme tarpeeksi usein muiden mielipiteitä itsestämme, alamme itsekin uskoa niihin. Onkin hyvä pysähtyä aika ajoin miettimään ja kuuntelemaan omaa sisäistä ääntä, kuka minussa asuu?

Uuden vuoden alkaessa usein koetamme muuttaa itseämme vastaamaan enemmän toiveidemme minää. Aloitamme tipattoman tammikuun, herkkulakon, laihdutuskuurin tai kuntoilun, koska uskomme, että näillä keinoin meistä tulee parempia ihmisiä. Uusi vuosi aloittaa uuden luvun elämänkirjassamme ja haluaisimme tehdä siitä edellistä paremman, kääntää suuntaa ja korjata mennen vuoden virheitä. Mutta muutaman kuukauden päästä ehkä huomamme, että kaipaamme suorastaan pakonomaisesti suklaata, laihdutuskuuri ratkeaa mässäilyyn tai liikuntaintomme katoaa taivaan tuuliin. Emme jaksa pitää yllä sitä minää, joka haluaisimme olla, koska se on rooli, jota emme oikeasti ole.

Elämäntapamuutokset ovat mahdollisia, mutta ensimmäinen askel siihen, on tunnistaa, kuka oikeasti olen ja millaiseksi minulla on resursseja muuttua. Jos syöminen on nautinto, josta saamme mielihyvää, olisiko parempi sallia itselleen herkkuja kohtuudella, kuin kieltäytyä niistä kokonaan? Jos lasillinen punaviiniä ruuan kanssa rentouttaa ja maistuu hyvälle, sallisimmeko sen itsellemme ilman syyllisyydentuntoa? Jos sohva kutsuu työpäivän jälkeen lujempaa kuin kuntosali, annammeko kehollemme lepohetken ilman itsemme ruoskimista? Kun pysähdyt kuuntelemaan itseäsi, ole avoin. Älä yritä muuttaa ajatuksiasi, johdatella mieltäsi tai antaa toiveidesi ja pelkojesi peittää sisäistä ääntäsi.

Pysähtymällä itsesi ääreen on päätösten tekeminenkin helpompaa. Kun mieleesi herää jokin kysymys, kysy ensin itseltäsi, onko tämä minun asiani? Minun asioista päätän vain minä. Muilla voi olla siihen mielipide, ehdotus, pyyntö tai jopa käsky, mutta lopulta ratkaisun avaimet ovat aina vain minulla.

Itsensä kuuntelu ja itsetuntemuksen parantaminen auttavat meitä kohti armollisuutta itseämme kohtaan. Kun kuulemme kehomme viestejä, opimme antamaan sille, mitä se tarvitsee. Pysähdy siis hetkeksi, sulje silmät ja hengitä rauhallisesti. Kuuntele, mitä kehosi sinulle kertoo.

Mitä paremmin itsensä tuntee, sitä helpompi on olla läsnä hetkessä, itselle ja muille. Kuunnella itseään ja kuunnella muita, muuttamatta keskustelun suuntaa tai vaikuttamatta muiden mielipiteisiin. Kun tunnet itsesi ja olet itsellesi läsnä, myös mielemme ja kehomme ovat yhtä. Aistit tunteesi kehossasi ja kehon tuntemukset mielessäsi. Kiitä siis kehoasi sen antamista viesteistä, jotka johdattavat sinut kohti hyväksyvää, armollista ja kiitollista oman itsesi kohtaamista. Sinussa asuu paras oma itsesi.

Elina Lääperi, psykofyysisen fysioterapian opiskelija

30.01.2018 13:279 kuukautta sitten

Mielen Melodiat Tiina

Kannustuksen kantava voima

Milloin viimeksi sanoit jollekin jotain kannustavaa?

Kannustaminen ja positiivisen palautteen antaminen ei ole kaikille helppoa eikä luontevaa. Meistä jokainen voi harjoitella parempaa vuorovaikutusta ja kannustamisen kulttuuria. Harjoittamalla myötätuntoa itseäsi kohtaan kasvaa myötätuntosi myös muita kohtaan.

Myötätunto ja empatia antavat meille kyvyn nähdä ja tuntea asioita ja ihmisiä paremmin. Niiden vaikutuksesta meille syntyy kyky nähdä ympärillä olevissa ihmisissä hyvää ja alamme nähdä muiden vahvuuksia. Empatian myötä meille kehittyy tunnetaitoja nähdä tilanteita, joissa kannustamista kannattaa hyödyntää.

Kannustamisella ja myönteisyydellä on valtava eteenpäin vievä voima. Pysähdy miettimään hetkeksi omaa toimintatapaasi arjessa vuorovaikutuksen näkökulmasta.

Viljeletkö ympärillesi kannustamisen kulttuuria?

Millaista vuorovaikutusta toteutat itse arjessasi?

Millainen vuorovaikutuksen kulttuuri on omassa työyhteisössäsi?

Kyselin ihmisiltä ja asiakkailtani, muistavatko he lapsuudestaan tai nuoruudestaan tilanteita tai ihmisiä, jotka olisivat kannustaneet heitä. Vastauksina sain kuulla koskettavia tarinoita opettajista, jotka olivat luoneet uskoa silloin, kun kukaan muu ei uskonut. Vanhemmista, jotka olivat antaneet tilaa olla sellainen kuin on. Valmentajista, jotka ovat kirittäneet kentän laidalla. Isovanhemmista, jotka ovat sanoneet, että kyllä sinä pärjäät. Naapurin sedästä, joka jaksoi kuunnella nuoren pojan ajatuksia ja kannustaa arjessa.

Hienointa oli nähdä ja tuntea tunnelataus, kun ihmiset kertoivat tarinoita. Heidän silmiinsä syttyi kipinä tai liikutuksen tunne, kun he muistelivat elämänsä kannustajia. Kannustajien ja tilanteiden muisteleminen nosti silmin nähden tunteita pintaan.

Yllätyin siitä, että kohtasin myös samalla kysymyksellä hiljaisuutta ja lauseita, että kukaan ei ole kannustanut tai jäänyt erityisesti mieleen. Nämä vastaukset saivat minut mietteliääksi. Voisimmeko luoda sellaisen arjen ja maailman, jossa jokainen voisi kokea saavansa kannustusta?

Meistä jokainen voi kehittää omia vuorovaikutustaitojaan. Kannustamalla toisiamme voimme vahvistaa kokonaista työyhteisöä, perhettä ja yksilön voimavaroja. Kannustamisen kulttuurin aloittaminen vaatii rohkeutta ja taitoa nähdä asioita positiivisin silmin. Tarvitaan myös kykyä asettua toisen ihmisen tilanteeseen ja asemaan.

Työhyvinvoinnin näkökulmasta työkavereiden kannustaminen tai positiivisen palautteen antaminen ei maksa mitään ja tulokset voivat olla todella vaikuttavia. Työyhteisövalmennuksissa olisikin hyvä harjoitella erilaisten temperamenttien ymmärtämistä ja keskustella vuorovaikutuksen voimasta. Kun opimme ymmärtämään ihmisten erilaisuutta, opimme näkemään erilaisuuden myös työyhteisön vahvuutena.

Kannustamisen kulttuuri ei synny itsestään, vaan jokaisella on siinä iso vastuu. Jokainen meistä voi tuoda kannustamisen kulttuuria arjessa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin ja kohtaamisiin. Kannustamista voi harjoittaa kasvotusten tai digitaalisessa maailmassa. Tykkää-napin painaminen tai positiivinen kommentointi voi olla jollekin erittäin tärkeä ja voimaannuttava asia juuri sillä hetkellä.

Olemme usein itsellemme arjessa enemmän ankaria kuin lempeitä. Ruoskimme itseämme vielä kovempiin saavutuksiin ja tavoitteisiin sekä omassa arjessa että työelämässä. Epäonnistumiset kuuluvat meidän kaikkien elämään. Jos hyvä ystävämme epäonnistuu tai kohtaa vaikeuksia, haluamme kannustaa ja välitämme hänen jaksamisestaan. Voisimmeko toimia itseämme kohtaan samoin ja olla myös itsemme paras ystävä ja kannustaja?

Jätämme liian paljon hyviä asioita sanomatta. Olenkin monesti pohtinut, miksi kauniit kiitoslauseet lausutaan usein läksiäisissä eikä arjessa matkan varrella.

Sanoilla on valtava voima. Anna rohkeasti kannustukselle sijaa omassa arjessasi. Sanoilla voit voimaannuttaa. Erityisesti vaikeuksien keskellä meistä jokainen tarvitsee kannustusta. Menestyksen ja voiton huumassa on helppo onnitella ja kannustaa. Muistelemalla sinulle tärkeitä kannustajia voit voimaannuttaa mielesi tähänkin päivään.

Olen kiitollinen, että elämässäni on ollut ja on tänä päivänäkin kannustajia. Heidän ansiostaan olen tänään sellainen kuin olen. Olen saanut kasvaa vaikeuksien ja kannustuksen kautta. Olen saanut ylittää itseni ja löytää oman itseni. Olen saanut voimaa mennä eteenpäin, vaikka äänet ovat takana huutaneet, että et onnistu. Kasvun matka jatkuu meillä jokaisella omalla tavallaan joka ikinen päivä. Ripotellaan meidän jokaisen arkeen enemmän kannustusta.

Arjen kannustus on pieniä tekoja ja sanoja. Jokainen meistä voi olla kannustaja.

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.

30.01.2018 13:059 kuukautta sitten

Mielen Melodiat Tiina

Uskallatko olla aito?

Uskallatko säilyttää oman aitoutesi työelämän muutoksissa?

Monet väsyvät ja turhautuvat työyhteisöissä jatkuvan uudistumisen ja kehityksen takia. Tavoitteiden saavuttaminen vie aikaa ja kysyy kaikilta kärsivällisyyttä.

Työelämässä voi törmätä arvoristiriitoihin, jos työpaikan ja yksilön arvomaailmat eivät kohtaa. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja ristiriitaisia tunteita. Yksilö joutuu pohtimaan haluaan viedä työpaikan arvojen mukaisia asioita eteenpäin.

Yksilön ja työyhteisön arvojen kohdatessa voi syntyä paljon hyvää. Tiimin toteuttaessa yhteisiä arvoja innolla ja tavoitteisiin sitoutumalla saadaan aikaan paljon tuloksia. Työyhteisön hyvä tunne-energia tarttuu sekä asiakkaisiin että yhteistyökumppaneihin. Aito tekemisen meininki ja yhteistyö näkyy ulospäin.

Työyhteisössä jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään, uskallanko olla aito. Rohkenenko olla oma itseni, puhua avoimesti tunteistani ja ilmaista mielipiteitäni. Mielipiteiden perusteleminen on tärkeä taito. Pelkästään eri mieltä oleminen ei johda mihinkään ja luo helposti negatiivista energiaa. Jos emme voi olla aitoja ja ylläpidämme rooleja, menetämme valtavasti energiaa.

Työpaikoilla olisi tärkeää pysähtyä pohtimaan, miten aitous näkyy ihmisissä. Puskeeko jokainen eteenpäin omassa kiireen ja suorittamisen kuplassaan? Onko ihmisillä aikaa ja aitoa kiinnostusta kysyä toisilta, mitä sinulle kuuluu?

Hyvä itsetunto ja ja itseluottamus ovat tärkeä avain aitouteen. Työelämässä tarvitaan erilaisia ihmisiä ja vahvuuksia. Hyvässä työtiimissä osataan arvostaa ja hyödyntää ihmisten luontaisia vahvuuksia sekä kannustaa kehittymään.

Kun uskallat olla aito, huomaat sen olevan vapauttavaa. Energiaa ei enää vie eikä stressiä lisää se, että sinun pitäisi teoilla tai sanoilla miellyttää muita. Uskallat seisoa omilla jaloillasi ja olla eri mieltä asioista. Jotta voit löytää oman aidon itsesi, olisi hyvä varata aikaa itsesi kuuntelulle.

On helppoa kulkea valtavirran mukaan ja myötäillä muiden mielipiteitä. Vaatii suurta rohkeutta asettua heikkojen puolelle tai puolustaa eriävää mielipidettä.

Kiusaamista esiintyy työpaikoilla myös aikuisten ihmisten välillä. Moni saattaa helposti lähteä kiusaamiseen mukaan pysyäkseen porukassa mukana. Rohkea uskaltaa puuttua asiaan ja sanoa oman mielipiteensä. Meillä aikuisilla on erittäin tärkeä tehtävä kasvattaa lapsista ja nuorista ihmisiä, jotka uskaltavat olla aitoja ja löytää oman tiensä. Tämän hetkinen maailma houkuttelee kauneus-, trendi- ja ulkonäkökeskeisyydellä meitä kaikkia. Uskalletaan nähdä jokainen ihminen ihmisenä ja tuoda enemmän aitoja kohtaamisia työpaikoille.

Tärkein ihminen, josta voit aloittaa aitouden harjoittamisen olet sinä itse.

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.

13.04.2017 12:001 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Kuka ymmärtää yrittäjää?

Mistä tunnet sä yrittäjän – ja yrittäjän ystävän?

Tänään 5.9. vietetään yrittäjän päivää. Arja Saijonmaan tunnetussa laulussa kysytään mistä tunnet sä ystävän:

”Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Anna meren se selvittää
Kuka viereesi jää
Ja jos silloin kun myrsky soi
Vain sun kumppanis vaikeroi
Vene lähimpään rantaan vie
Jääköön pois mikä lie”

Samaa tapaan voisi kysyä, mistä tunnet sä yrittäjän. Mitkä ominaisuudet yhdistät sanaan yrittäjä?

Vahvaa tahtoa, rohkeutta, kärsivällisyyttä, sisua ja sitkeyttä tarvitaan joka päivä. Yrittäjän on oltava itsenäinen ja uskallettava tehdä päätöksiä. Kannettava vastuu itsestään sekä monista muista ihmisistä ja tilanteista. Vastuu on iso ja painava. Yrittäjän vastuusta ei pääse hyppäämään helposti vapauteen. Toisaalta yrittäjyydessä juuri vapaus on hienoa.

Kun vastuuta ja vapautta on hyvässä suhteessa, yrittäjä voi itse yleensä hyvin. Yrittäjän omilla voimavaroilla on iso merkitys yrityksen toiminnassa. Ympärillä olevilla verkostoilla ja yhteistyökumppaneilla on parhaimmillaan voimaannuttava vaikutus yrittäjän jaksamiseen.

Tilanteet ja maailma muuttuvat. Yrittäjän on pysyttävä pinnalla ja kiinni maailman muutoksessa. Yrittäjä kehittää itseään, kouluttautuu ja menee eteenpäin. Kehittää yritystä ja henkilökuntaansa. Yrittäjä joutuu usein venymään ja monella yrittäjällä stressi on päivittäinen kumppani.

Yrittäjä jaksaa päivästä toiseen, vuodesta toiseen eikä halua luovuttaa helpolla.

Innostuminen, innovaatiot ja intohimo ovat yrittäjälle polttoainetta, jotka vievät tavoitteisiin. Vaikka kukaan muu ei uskoisi yrittäjän unelmiin tai visioon, intohimon liekki voi olla niin vahva, että se lopulta vie onnistumiseen tai menestykseen. Tärkeintä on, että yrittäjä voisi viedä itsensä sinne, minne oma sydän tahtoo. Kohti omaa tavoitetta, kohti omaa visiota.

Yrittäjät menevät eteenpäin, vaikka ympärillä myrskyäisi. Luovuttaminen ei kuulu yrittäjän sanavarastoon. Jostain syvältä kumpuaa vahva tunne, joka vie yrittäjää eteenpäin. Jokainen uusi päivä on yrittäjälle mahdollisuus.

Kehujia, kiittäjiä ja kannustajia riittää, kun yritystä palkitaan tai se menestyy. Matka menestykseen tai kannattavaan yrittäjyyteen voi olla pitkä ja vaikea. Joillekin yrittäjille tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta. Yrittäjä on silti voinut kulkea pitkän tien, työllistänyt, kehittänyt uutta ja saanut paljon aikaan. Jokainen yrittäjä voi siis olla ylpeä itsestään.

Yrittäjä tarvitsee vahvan luottamuksen itseensä ja omaan yritykseensä. Yrittäjä tarvitsee ympärilleen tukijoukkoja. Kukaan yrittäjä ei ole niin vahva, että jaksaisi yksin.

Menestys ei tule kenelläkään helpolla. Se tulee tekemällä oikeita asioita vahvalla rohkeudella, sitkeydellä ja sisulla. Onnistumisen takana on aina monta epäonnistumista.

Yrittäjä tarvitsee matkan varrella soihtuja, jotka valaisevat ja antavat voimaa mennä eteenpäin. Oletko sinä valmiina seisomaan yrittäjän rinnalla myös silloin, kun myrsky soi? Oletko ihminen, jonka yrittäjä muistaa aina sydämessään? Voisitko olla se, joka jaksoi kannustaa ja luoda uskoa myös vaikeina hetkinä? Olisitko sinä ihminen, joka pysähtyi kuuntelemaan, kysyi yrittäjältä miten voit tai voinko auttaa? Yrittäjät ovat vahvoja ja rohkeita mutta tarvitsevat myös kannustusta ja kiitosta.

Päätä sinä olla yrittäjälle soihtu. Sinut muistetaan silloin ihan varmasti, ja voit päästä jonain päivänä osaksi onnistumistarinaa. Sinua suositellaan silloin myös muille yrittäjille.

Oiken hyvää yrittäjän päivää yrittäjälle!

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.

13.04.2017 11:571 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Tunteet kuuluu elämään

Elämän aikana saamme käydä läpi melkoisen tunteiden kirjon. On tärkeää oppia tunnistamaan omia tunteita. Vaikein vaihe on uskaltaa pysähtyä omien tunteiden äärelle. Ottaa tunne avosylin vastaan. Olla paljaana ja avoimena kuuntelemaan, mitä tunteet haluavat meille viestiä. Moni voi kuvitella toimivansa järjen perusteella, mutta tunteet vaikuttavat vahvasti meidän kaikkien toimintaan. Tunteet voivat joskus yllättää meidät itsemmekin. 

Hyväksyminen. Tuo kaunis sana pitää sisällään arvokkaan opetuksen. On ihanaa nauttia hyvistä ja positiivisista tunteista. Tuntea niiden voimaannuttava ja energisoiva vaikutus koko kehossa. Hyvän tunteen voimalla voimme saada paljon aikaan. Voimaannuttavien tunteiden aallolla on helppo ratsastaa. Siinä tilanteessa tuntee olevansa voittamaton. Jokainen solu tuntee olevan elossa ja täynnä voimaa. Posiitiivisten tunteiden voimaa kannattaa jokaisen meidän hyödyntää. 

Voisinko siis ottaa surun, vihan, häpeän, kateuden avosylin vastaan. Niiden hyväksyminen ei ole helppoa. Huomasit kenties, että mielesi vastusti ajatusta jo tässä kohtaa. Mieluummin rakennamme suojamuurin torjuaksemme nämä tunteet. Jokainen torjunta kuitenkin kasvattaa negatiivista tunnetta lisää. Kun yritämme vastustaa ja torjua liian paljon, tulee raja jossain kohtaa vastaan. Silloin tunnekokemus voi olla suuri ja vaikea kestää yksin. On siis parempi antaa negatiivisten tunteiden tulla, antaa tunteille hyväksyntää ja myötätuntoa. Tunne on helpompi vapauttaa pois sen jälkeen, kun olet hyväksynyt sen. Negatiivisten tunteiden hyväksyminen ei tarkoita sitä, että annamme itsellemme luvan jäädä kiinni negatiivisiin tunteisiin. 

Avoimuus. Voinko olla avoin itselleni ja muille? Onko minun helppo myöntää ja kertoa myös negatiivisista tunteista muille? Avoimuus yleensä kannattaa. Avoimuuden opetteleminen on kuin polku isolle tielle, jossa tienviitassa lukee HYVÄKSYMINEN. 

Kun seuraavan kerran kohtaat vaikeita tunteita, kuvittele olevasi tienristeyksessä. Toisessa viitassa lukee TORJUNTA  ja toisessa HYVÄKSYMINEN. Pysähdy, hengitä syvään ja kerää rohkeutta lähteä hyväksymisen tietä pitkin. 

Tunteet kuuluu elämään. Antaudu siis rohkeasti ja avoimesti tunnematkailuun itsesi kanssa.

 

Mari

13.04.2017 11:521 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Rakkautta vai ruoskaa?

Jokaisen meistä olisi hyvä pysähtyä välillä peruskysymysten äärelle. Kysyä itseltään, annanko itselleni enemmän rakkautta vai ruoskaa? Itse olin valmis vastaamaan rakkautta, mutta aloinkin pohtia asiaa enemmän eri näkökulmista.

 

Hiljentämisen ja armollisuuden kulttuuri alkaa vähitellen rikkoa vahvaa suorittamisen kulttuuria. Läsnäolon ja myötätunnon taitoja on alettu arvostaa enemmän. Eri mediat, lehdet ja kirjat syöttävät meille pysähtymisen, läsnäolon, itsensä rakastamisen ja myönteisyyden viestejä. Niitä on helppo lukea ja siirtää tekstiä itseensä ja omaan elämään. Nyökytellä itselleen hyväksyvästi, näin minä ajattelen ja toteutan elämässäni.  

 

Todellisuus voi olla joskus toista. Sitä kuvittelee antavansa itselleen riittävästi rakkautta ja lempeyttä. Tarkemmin ajatellen voit huomata ruoskivasi itseäsi kovalla kädellä parempiin suorituksiin, nopeampiin tuloksiin, uuden kehittämiseen ja luomiseen. Kovempaa ja korkeammalle tekee mieli. Kun pääsee hyvään vauhtiin, voi olla vaikea hidastaa, mikä sen hienompaa kuin nauttia huumaavan kovasta vauhdista ja eteenpäin menemisestä. 

 

Jos menee liian kovaa, ei ehdi kuunnella itseään. Vauhdin huumassa voi jäädä monta asiaa huomaamatta ja kuulematta. Rakkaus ja lempeys eivät pysy mukana. Ruoska on kuin polttoainetta keholle kovassa vauhdissa. Vauhdin hurmassa olisi erittäin tärkeää välillä pysähtyä. Pysähtymällä voit löytää tärkeitä vastauksia. Pysähtymällä voit tankata itseesi rakkauden ja lempeyden tunnetta. Pysähtymällä voit kuulla kehon tuntemuksia ja omaa sisäistä ääntäsi. Kysyä itseltäsi, mikä on riittävästi, mikä on tarpeeksi juuri nyt? 

 

Meitä kannustetaan toteuttamaan unelmia. Usko unelmiisi ja kurkota niitä kohti. Hyvä kysymys itsellesi on, annatko unelmien toteutumiselle aikaa ja rakkautta? Vai odotatko unelmia ruoska kädessä ja valmiina antamaan epäonnistumisesta ensimmäiset ruoskan iskut itsellesi. Mitä jos epäonnistumisten ja heikkojen hetkien kohdalla voisit antaa itsellesi lempeyttä ja rakkautta. Vain siten voit taas nousta vahvempana kohti elämää ja omia unelmia. 

 

Rakkauden ja myötätunnon antaminen itselleen ei ole niin helppoa kuin välillä kuvittelee. Jos kysyt itseltäsi, mitä asioita itsessäsi arvostat, niin voi olla, ettet osaakaan nimetä montaa asiaa tai miettimiseen menee aikaa. Jos kysyt itseltäsi mistä asioista et pidä itsessäsi, niin meillä on usein valmiina useita vastauksia. Huomaatko, kuinka itseään on helpompi ruoskia kuin rakastaa. 

 

Kun keho ja mieli ovat väsyneet tai stressaantuneet, voi meidän olla vaikea hidastaa ja rauhoittua. Jokin sisällämme ruoskii meitä tekemään ja suorittamaan. Oma sisäinen suorittajamme, joka ei anna arvostusta hiljaisuudelle ja rauhoittumiselle. Vaikka kehon viestit kertovat levon tarpeesta, voi olla vaikea antaa periksi ja rauhoittaa omaa vauhtia. Kun opit antamaan itsellesi enemmän rakkautta, huomaat miten arjestasi tulee miellyttävämpää ja suhtaudut itseesi lempeämmin. 

 

Me kaikki tarvitsemme välillä myös ruoskaa sopivassa suhteessa. Ruoskinnalle on paikkansa ja tarkoituksensa elämässä. Asioita ei tulisi tehtyä loppuun ja tavoitteet jäisivät saavuttamatta, jos emme pystyisi johtamaan itseämme tavoitteisiin. 

 

Kannustan tutkiskelemaan omaa toimintaasi ja antamaan enemmän rakkautta itsellesi. Hyväksymään itsesi ja opettelemaan pysähtymään. Kun opit antamaan enemmän rakkautta itsellesi, tulet huomaamaan sen vaikutukset.

 

Mari

13.04.2017 11:461 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Luovuuden avaimet

Mistä syntyy luovuus, mistä syntyvät työelämän innovaatiot ja ideat?

Nyt jos koskaan työelämä tarvitsee luovuutta ja uusia ideoita. Tarvitaan rohkeutta mennä eteenpäin, rohkeutta kokeilla ja luoda uutta. Erityisesti tarvitaan johtamista, joka osaa synnyttää luovuutta ja antaa luovuudelle mahdollisuudet. Luovuuden liekin syttyminen ei ole itsestäänselvyys. Liian helpolla se onnistutaan myös sammuttamaan kritiikillä ja kyseenalaistamalla.

Milloin viimeksi sinun työpaikallasi pysähdyttiin ja annettiin luovuudelle tilaa ja erityisesti aikaa?

Luovuutta voi ruokkia oikeilla eväillä. Luovuus ja ideat voivat syntyä yllättäen, kun ihmisen mieli on oikeassa tilassa. Luovuuden syntymiseen tarvitaan rauhoittumista ja pysähtymistä. Luovuus ei kukoista kiireessä eikä stressissä. On tärkeää antaa itselleen lepoa, palautumista ja rauhoittumista. Kuormittuneet aivot eivät pysty tuottamaan uutta tai ideoimaan.

Luovuus syntyy ainoastaan levollisuudesta itsensä kanssa. Rauhasta, ”hitaasti kävelemällä”. Pysähtymällä ja kuuntelemalla itseään.

Luovuus ei asu moottoriteillä, liikennevaloissa eikä toimiston nurkissa. Luovuus löytyy metsän siimeksessä, meren äärellä, hiljaisuudessa ja luonnossa. Luovuutta ruokitaan jouten ololla, ajattelemalla ja pysähtymällä. Luovuus syntyy odottamatta. Luovuus ei tule väkisin tekemällä, eikä mailaa puristamalla synny suuria asioita.

Isot asiat alkavat pienistä hetkistä ja asioita ihmettelemällä. Löytämällä pienen lapsen kyvyn ihmetellä asioita voi syntyä uutta. Luovuus syntyy levollisuudesta itsensä kanssa.

Aikuisia ja työelämää ohjaavat rajoittavat ajatukset ja uskomukset. Monta hyvää ideaa jää syntymättä ja kokeilematta. Ei ole turhaan sanottu, että ”mies joka on käytellyt koko elämänsä vasaraa näkee vaan nauloja”.

Luovuuden kukoistukseen tarvitaan läsnäoloa, itseluottamusta ja rohkeutta. Luovuuden synty voi saada kipinän intuitiosta. Intuition kuuntelua voi myös harjoittaa pysähtymällä ja kuuntelemalla itseään. Luovuuteen tarvitaan aina myös erilaista ja uudenalaista näkökulmaa. Tätä helppoa harjoitusta käytetään liian vähän työelämässä.

Luovan työyhteisön tunnistaa avoimesta ilmapiiristä. Työpaikoille tarvitaan enemmän heittäytymistä, huumoria ja yhteen hiileen puhaltamista. Kateus, pelko ja kiire vähentävät luovuutta. Työyhteisössä on tärkeää, että ideoimiseen on varattu aikaa ja mahdollisuuksia. Kun yksilöiden voimavarat ovat kunnossa ja johtajuus tukee luovuutta, mitä vain voi syntyä.

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.

13.04.2017 11:431 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Viiden tähden yhteistyö

Kun avaa sydämensä ja silmänsä avoimiksi, saattaa löytää huikeita yhteistyömahdollisuuksia. Tärkeää onkin laajentaa ajatuksia ja näkökenttää.

Yhteistyössä on voimaa. Yrittäjille ja liiketoiminnassa toimiville verkostoituminen ja yhteistyö ovat arkipäivää ja itsestäänselvyys. Hyvän yhteistyön avulla voi saada oman bisneksen uuteen kasvuun. Yhteistyö on parhaimmillaan eteenpäin vievää, innostavaa ja palkitsevaa.

Erityisesti tässä hetkessä yritysmaailma tarvitsee uudenlaista ja rohkeaa yhteistyötä. Tarvitaan yhteistyön ehdottajia ja ideoijia. Yhteistyöhön on helppo tarttua, kun koukku on valmiina. Bisnesmaailmassa yhteistyölle olisi hyvä asettaa tavoitteet ja pysähtyä yhdessä miettimään eri mahdollisuuksia.

Juuri nyt tarvitaan uudenlaisia yhteistyön toteutuksia ja toimintatapoja. Tarvitaan lujaa tahtoa yhdessä tekemiseen ja onnistumiseen. Erityisesti onnistumiseen yhdessä. Tarvitaan vahvaa sisua ja tahtoa tehdä asioita yhdessä nyt, vaikka tulokset saattavat näkyä vasta myöhemmin. Yhteistyön ovia aukoessa tarvitset erityisesti luottamusta itseesi ja muihin.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitkä ovat hyvän yhteistyön elementit? Kun seuraavan kerran lähestyt yhteistyötahoa, mieti jo valmiiksi seuraavia asioita omalta kohdaltasi.

Hyvän yhteistyön 5 tähteä:

Tähti 1. Rohkeus

Yhteistyö alkaa aina lähestymisestä tai ehdotuksesta. Tarvitaan oivalluksia, ideoita, näkemyksiä ja ajatuksia. Hetkellinen oivallus tai idea uudesta yhteistyön mahdollisuudesta voi valitettavan usein jäädä toteuttamatta jos ei ole riittävää rohkeutta lähestyä yhteistyötahoja.

Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja yritysmaailma janoaa yhteistyötä ja verkostoitumista. Seuraavan kerran kun jäät miettimään, kannattaako tai uskallatko lähestyä jotain uutta yhteistyötä, niin kerää rohkeutta ja itseluottamusta itseesi.

Sinulla ei ole mitään menetettävää… tai oikestaan on! Voit menettää upean yhteistyömahdollisuuden, jos jätät kysymättä tai lähestymättä.

Tarvitaan myös rohkeutta ajatella toisin. Helposti tehdään yhteistyötä tuttujen ja turvallisten tahojen kanssa. Mitä jos laajennat näkökulmaa ja omia ajatuksia. Käytä aikaa siihen, että mietit, ketkä kaikki voisivat olla yhteistyötahoja kanssasi. Avoin ja menestynyt yrittäjä janoaa rohkeasti yhteistyötä ja saa siitä voimaa ja intoa.

Tähti 2. Arvostus

Selvitä valmiiksi mahdollisen tulevan yhteistyökumppanin liiketoimintaa ja arvoja. Jos kyse on henkilöstä, niin perehdy henkilön osaamiseen ja vahvuuksiin.

Arvosta yhteistyötahoa aidosti ja ole kiinnostunut yrityksestä tai henkilöstä. Avoin kuuntelu ja keskustelu mahdollistavat parhaan mahdollisen yhteistyön pohjan. Mieti jo valmiiksi, miten voisitte tehdä yhteistyötä.

Arvostus on sitä, että mietit miten yhteistyö hyödyttäisi kumppania, ketä lähestyt. Asetu hänen asemaansa ja mieti yhteistyön hyöty erityisesti kumppanin kannalta. Arvosta yhteistyökumppanin aikaa ja osaamista tapaamisessa sekä viestinnässä.

Mieti yhteistyöehdotus tai ideasi valmiiksi. Konkreettiseen yhteistyöehdotukseen on toisen osapuolen helppo tarttua tai tehdä päätös. Arvosta yhteistyötä, jonka olet saanut ja pidä siitä hyvää huolta.

Tähti 3. Luottamus

Ole luottamuksen arvoinen yhteistyössä. Kun saat luotua luottamuksen, niin yhteistyö on parhaimmillaan eteenpäin vievä voima. Liikemaailmassa tehdään paljon yhteistyötä eri verkostojen kanssa. Luottamuksen saavuttaminen voi viedä aikaa ja toisaalta sen voi menettää hetkessä.

Luottamus on kaiken yhteistyön ja ihmisten välisen toiminnan perusta. Vahva luottamus mahdollistaa menestyneen yhteistyön ja sen avulla voidaan luoda ihan uusia ulottuvuuksia.

Tähti 4. Vastuullisuus

Toimi vastuullisesti yhteistyössä. Kanna vastuu omasta osaamisesta ja yhteistyöstä.

Pidä sovituista asioista kiinni. Vastuullista toimintaa on myös myöntää omat virheet tai epäonnistumiset.
Yhteistyössä näistä asioista voidaan puhua avoimesti ja miettiä yhdessä ratkaisuja.

Vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että arvostat yhteistyökumppanin arvoja ja arvomaailmaa. Hyvässä yhteistyössä molemmat toimivat vastuullisesti ja toisiaan kunnioittaen.

Tähti 5. Sitoutuminen

Yhteistyölle on hyvä sopia tavoitteet, ja tavoitteisiin sitoutuminen mahdollistaa onnistumisen.

Yhteistyön alussa on hyvä miettiä, millainen mahdollisuus ja halu on sitoutua yhteistyöhön. Yhdessä on hyvä sopia sitoutumisen aste, jolla yhteistyötä lähdetään rakentamaan.

Yhteistyössä voi olla tilanteita, joissa toinen sitoutuu enemmän ja toinen vähemmän. Kun asiasta keskustellaan avoimesti, vältytään ristiriitatilanteilta. Tilanteet voivat myös muuttua, jolloin yhteistyöhön sitoutumisesta on hyvä käydä avointa keskustelua.

Viiden tähden yhteistyön mallia on hyvä pysähtyä miettimään, kun mietit tulevan vuoden yhteistyötä.
Toteutatko periaatteita itse ja voisitko vaatia sitoutumista yhteistyökumppaneilta?

Menestystä ja antoisaa yhteistyötä vuodelle 2016!

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.

13.04.2017 11:401 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Mikä saa sinut kehräämään?

 

Minulla on tunne, että olemme menettämässä tai jopa menettäneet jotain todella tärkeää: taidon olla kiitollisia hyvistä ja pienistäkin asioista.

 

Tuntuu, että vallalla on arvostelun, kritiikin ja negatiivisuuden kulttuuri. Näitäkin asioita tarvitaan elämässä ja näillä on tärkeä tehtävä. Emme voi sulkea silmiämme ympärillä olevilta vaikeilta asioilta tai tapahtumilta. Elämä ei voi olla pelkkää vaaleanpunaista, sokerista hattaraa.

 

Myönteisillä ajatuksilla ja ajatuksen voimalla on kuitenkin suuri merkitys. Voimme itse vaikuttaa läheisiimme ja lapsiimme, opetammeko heille arvostelun vai kiitollisuuden kulttuuria. Ihminen on inhimillinen. Väsymys, kiire ja stressi valtaavat herkästi mielemme. On tärkeää tunnistaa nämä tuntemukset ja pysähtyä niiden äärelle pohtimaan, mistä ne haluavat meitä muistuttaa. Myös sillä on merkitystä, että hyväksymme nämä tunteet. Hyväksymme, että ne todella ovat kehossamme ja meissä olevia inhimillisiä tunteita. Vastustaminen vie valtavasti energiaa. Omien tunteiden vastustaminen se vasta energiaa viekin, emmekä voi voittaa sitä taistelua milloinkaan. Aikaa myöten tunteet tulevat meistä läpi, joka tapauksessa, jossain tilanteessa. Merkitystä on sillä, haluammeko antaa näille tunteille tilaa omassa majatalossamme vai sallimmeko niiden vain käydä vierailulla, muistuttamassa meitä siitä, mikä elämässä on tärkeää juuri nyt.

 

Nykyisessä  maailmassa ajautuu helposti tehokkuuden ja suorituskeskeisyyden virtaan. Kohdatessamme negatiivista viestiä ja arvostelua kaikkialla, on helppo lähteä siihen mukaan, ellei oma mielemme ole vahva myönteisyydestä ja kiitollisuudesta. Me ihmiset alamme helposti elää valittamisen, arvostelun ja kyseenalaistamisen kulttuuria. Tuntuu, että meille on luontevaa päästä oikein kunnolla valittamaan ja arvostelemaan muita. Myönteisen palautteen antaminen on paljon vaikeampaa ja harvinaisempaa. 

 

Ajatuksen voima on siis valtava. Mielessämme on päivän aikana noin 60.000 ajatusta. Saan joskus itseni kiinni siitä, miten jokin oma ajatus alkaa turhaan kasvattaa negatiivista tunnetta minussa.  Ajatus voi johdattaa meidät joko negatiiviseen tai myönteiseen tunnetilaan. Voimme itse vaikuttaa, kyseenalaistammeko ajatuksiamme vai otammeko ne aina vastaan sellaisenaan. Tunne muuttuu meissä toiminnaksi ja tulee keholliseksi tunteeksi. Jos huomaamme, että väsymys, kiire ja stressi ovat päivittäisiä tunteita meissä, on hyvä pysähtyä miettimään, mitkä ajatukset ohjaavat meitä päivästä toiseen. 

 

Mikä saa minut kehräämään ajatus heräsi pintaan, kun erään työviikon jälkeen tulin kotiin.

 

Kävin hetkeksi pitkälleni koska tunsin, että keho ja mieli olivat väsyneet. Muistan ajatelleeni, että olen niin väsynyt tänään. Kissamme tulee usein rintakehälleni kehräämään. Nytkin kuin tilauksesta kissa tuli vatsani päälle ja alkoi kehrätä. Tämä pieni hetki rauhoitti minut. Hyväksyin ajatuksen, että olen väsynyt, mutta en halunnut antaa sille liikaa valtaa mielessäni. Väsymyksen tunteen vastustaminen johtaa helposti riittämättömyyden tunteeseen. 

 

Aloin miettiä, mistä asioista saan hyvää mieltä itselleni, mikä saa minut kissan tavoin kehräämään. Minulla hyvän olon tunne on lämmittävä, kutkuttava, voimaannuttava. Se tuntuu rintakehässä kuplivana ja lämmittävänä tuoden turvallisuuden tunteen. 

 

Hyvän olon tunteen saa itselleen helposti, kun antaa sille mahdollisuuden kasvaa. Aloin miettiä asioita, joita olin saanut viikon aikana eteenpäin ja asioita, joissa olin onnistunut. Mietin kohtaamisia ja ihmisiä, joista olin saanut hyvää mieltä itselleni. 

 

Kysyin itseltäni uudelleen, mikä saa minut kehräämään ja hyvälle mielelle: läheiset ja tärkeät ihmiset, eläimet, työ hyvinvoinnin parissa, luonnossa liikkuminen, musiikki, lukeminen, saunan lämpö ja hiljaisuus. Paljon asioita alkoi nousta mieleeni. Lyhyessä hetkessä, oivalluksessa, ajatus väsymyksestä muuttui hyvän olon tunteeksi kehossani. Pystyin samaistumaan kissan kehräykseen ja sain sisälleni samanlaisen kehräävän hyvän olon tunteen omilla ajatuksillani. Ajatuksen voima on valtava ja sitä kannattaa käyttää. Omaan hyvän olon tunteeseen ei tarvita ihmeellisiä asioita. Milloin viimeksi olet huomioinut läheisiäsi ja kysynyt, mikä tuo heille hyvän mielen, mikä saa heidät kehräämään? Voisimmeko työelämässä havainnoida ja kysyä, mikä saa työyhteisössä hyvän mielen aikaan?

 

Kun saat tuotua hyvän mielen itsellesi, sinulla on voimavaroja antaa sitä myös muille. Liian helposti unohdamme tehdä niitä asioita, jotka tuovat meille hyvän mielen. Unohdamme, että hyvän mielen todelliset asiat ovat arjen pieniä tekoja, sanoja ja asioita, jotka ovat  jo lähellä.

 

Kehrääminen on minulle kiitollisuutta asioista, joita minulla jo on tässä hetkessä lähellä.

 

Mieti, mitkä asiat saavat sinut kehräämään. Rohkaistu kysymään asiaa myös läheisiltäsi.

 

Mari

13.04.2017 11:301 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina

Elämäni hukkakaurat

Luonto on rauhoittava elementti. Kun katsoo kaunista peltomaisemaa laajasti, se rauhoittaa.  Kun katsoo yksittäistä kauranjyvää, tuntee olevansa lähellä maata, lähellä alkua. Tulee jotenkin isänmaallinen olo, kun tuntee olevansa lähellä sitä paikkaa, josta lähtee viljan alku. Tuntee mullan vahvan tuoksun ja viljan kultaisessa värissä on arvokkuutta. 

Kallisarvoinen vilja, joka matkaa monen vaiheen kautta pellosta ihmisen luo leiväksi ruokapöytään. Sisimpääni nousee kiitollisuuden tunne ja myös ajatus siitä, miten itsestään selvyytenä pidämme päivittäistä leipää. Miten moni on antanut ahkeruuttaan meidän leipämme eteen. Muistammeko arvostaa tätä, kun kiireessä haemme kaupasta leivän, kun kiireessä pakkaamme kauppakassin, kun kiireessä juomme aamukahvit, kun kiireessä pyyhimme leivänmurut pöydältä. Meillä on niin kiire koko ajan, että emme erota tai huomaa oman elämämme viljanjyviä, pieniä hetkiä, jotka ohitamme huomaamatta. Emme ole läsnä itsellemme tai muille.

 

Olen useampana kesänä ollut maatilamme pellossa auttamassa hukkakauran etsinnässä ja poistamisessa. Minä kaupunkilaistyttö olen oppinut erottamaan pellosta hukkakauran. Erityisen tärkeää on poistaa hukkakaura juurineen, ettei se leviä, sillä seuraavana vuonna sitä on taas monin verroin. Hukkakaura on kasvi, jota ei saisi olla pelloilla, koska se vie elintilaa oikeilta viljoilta, tukahduttaa niiden kasvua. Maanviljelijöiden peltoja tarkkailee EU ja viranomaiset. Vaihtoehtoina hukkakauran hävittämiseen on kävellä pitkin peltoja ja nyppiä hukkakaurat pois tai myrkyttää torjunta-aineilla. Meillä on kävelty ja nypitty juurineen, monta kymmentä säkkiä.

 

Heinäkuun lämpimillä ilmoilla kävelin pelloillamme. Olin nyppinyt jo monta säkillistä hukkakauraa. Oli heinäkuun aurinkoinen lauantai ja erinomainen ilma lähteä terassille tai festareille. Facebookista katselin kuvia, kun monet ystävistäni olivat Kotkan meripäivillä tai Imatran yöt festareilla. Mieleni oli kuitenkin levollinen, vaikka olin viettämässä parasta lauantai-iltaa pellolla. Ihan alkoi hymyilyttää, että tätäkö tämä läsnäolon harjoittaminen ja keski-ikä saavat aikaan, että olen niin kotonani keskellä peltoa. En edes tuntenut ristiriitaisia tuntemuksia siitä, että voisin olla jossain muualla. Tunne siitä, että uskaltaa tehdä niin kuin itsestä tuntuu hyvältä. Uskaltaa vaihtaa terassilla olon pellolla kävelyyn, jos se tuntuu siinä hetkessä oikealta. Tunne oli vahva ja vapauttava siinä hetkessä.

 

Innostuin hukkakauraa nyppiessäni miettimään asiaa symbolisesti. Miten paljon meillä ihmisillä on elämässä hukkakauraa. Asioita, jotka vievät turhaa energiaa tai aikaa. Niitä löytyy meiltä kaikilta ja arvatenkin paljon, kun alkaa miettiä. Vaikeinta on ehkä omien hukkakaurojen tunnistaminen. Nyt onkin hyvä aika pysähtyä ja kysyä itseltäsi, mikä on sinun elämäsi hukkakauraa, jotka voisit ottaa juurinen pois. Asioita tai uskomuksia, jotka vievät tilaa hyvän kasvulta. 

 

Nykypäivän ihmisten hukkakaurana tunnistan herkästi: kärsimättömyyden, itsekeskeisyyden, suvaitsemattomuuden, kateuden ja vahvan suorittamisen. Mihin me niitä tarvitsemme? Voisimmeko päästää niistä irti ja antaa enemmän tilaa hyvän maaperän kasvaa? Helpottaisiko elämäämme, jos olisi olemassa viranomaisia, jotka tarkkailisivat, onko meissä itsessämme alkanut kasvaa jotain hukkakauraa, joka vaikeuttaa hyvän maaperän kasvua. Usein emme tunnista sitä itsessämme. Mitä jos elämäämme tulisi vuosittainen EU-tunnetarkastaja ja käskisi sakon uhalla sinun hävittää turhat hukkakaurat omasta sisimmästäsi. 

 

Ajatusleikki alkoi hymyilyttää itseäni, kun nypin edelleen hukkakauroja ja ilta alkoi jo hämärtyä. Päätin ainakin itse välillä pysähtyä ajattelemaan omaa maaperääni ja ajatusmaailmaani. Yritän poistaa turhat hukkakaurat, kun niitä tunnistan. Aina se ei ole helppoa. Hukkakauroja on niin helppo nähdä lähimmäisessä, siellä naapurin pellossa.

 

Mieli toimii parhaiten, kun oppii omasta oivalluksesta, ei kenenkään käskystä tai pyynnöstä. Annoin ajatusteni ja mielikuvieni lentää ja sainkin ison säkillisen täyteen hukkakauraa, josta päätin luopua. Hukkakauran keräämisestä tulikin minulle opettavainen tarina sinä iltana. Kannustan sinuakin miettimään omaa maaperääsi. Ensimmäisessä vaiheessa tunnistat hukkakaurat itsessäsi. Toinen vaihe onkin elämänpituinen matka, kun alat luopua niistä. Tärkeintä on, ettet päästä hukkakauraa leviämään hyvään maaperään, sillä se ottaa vallan ja menee naapurinkin peltoon.

 

Mari

 

 

 

 

13.04.2017 11:151 vuosi sitten

Mielen Melodiat Tiina