Blogi | Kuka ymmärtää yrittäjää? | Mielenmelodiat

Kuka ymmärtää yrittäjää?

13.04.2017 11:571 vuosi sitten

Mistä tunnet sä yrittäjän – ja yrittäjän ystävän?

Tänään 5.9. vietetään yrittäjän päivää. Arja Saijonmaan tunnetussa laulussa kysytään mistä tunnet sä ystävän:

”Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Anna meren se selvittää
Kuka viereesi jää
Ja jos silloin kun myrsky soi
Vain sun kumppanis vaikeroi
Vene lähimpään rantaan vie
Jääköön pois mikä lie”

Samaa tapaan voisi kysyä, mistä tunnet sä yrittäjän. Mitkä ominaisuudet yhdistät sanaan yrittäjä?

Vahvaa tahtoa, rohkeutta, kärsivällisyyttä, sisua ja sitkeyttä tarvitaan joka päivä. Yrittäjän on oltava itsenäinen ja uskallettava tehdä päätöksiä. Kannettava vastuu itsestään sekä monista muista ihmisistä ja tilanteista. Vastuu on iso ja painava. Yrittäjän vastuusta ei pääse hyppäämään helposti vapauteen. Toisaalta yrittäjyydessä juuri vapaus on hienoa.

Kun vastuuta ja vapautta on hyvässä suhteessa, yrittäjä voi itse yleensä hyvin. Yrittäjän omilla voimavaroilla on iso merkitys yrityksen toiminnassa. Ympärillä olevilla verkostoilla ja yhteistyökumppaneilla on parhaimmillaan voimaannuttava vaikutus yrittäjän jaksamiseen.

Tilanteet ja maailma muuttuvat. Yrittäjän on pysyttävä pinnalla ja kiinni maailman muutoksessa. Yrittäjä kehittää itseään, kouluttautuu ja menee eteenpäin. Kehittää yritystä ja henkilökuntaansa. Yrittäjä joutuu usein venymään ja monella yrittäjällä stressi on päivittäinen kumppani.

Yrittäjä jaksaa päivästä toiseen, vuodesta toiseen eikä halua luovuttaa helpolla.

Innostuminen, innovaatiot ja intohimo ovat yrittäjälle polttoainetta, jotka vievät tavoitteisiin. Vaikka kukaan muu ei uskoisi yrittäjän unelmiin tai visioon, intohimon liekki voi olla niin vahva, että se lopulta vie onnistumiseen tai menestykseen. Tärkeintä on, että yrittäjä voisi viedä itsensä sinne, minne oma sydän tahtoo. Kohti omaa tavoitetta, kohti omaa visiota.

Yrittäjät menevät eteenpäin, vaikka ympärillä myrskyäisi. Luovuttaminen ei kuulu yrittäjän sanavarastoon. Jostain syvältä kumpuaa vahva tunne, joka vie yrittäjää eteenpäin. Jokainen uusi päivä on yrittäjälle mahdollisuus.

Kehujia, kiittäjiä ja kannustajia riittää, kun yritystä palkitaan tai se menestyy. Matka menestykseen tai kannattavaan yrittäjyyteen voi olla pitkä ja vaikea. Joillekin yrittäjille tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta. Yrittäjä on silti voinut kulkea pitkän tien, työllistänyt, kehittänyt uutta ja saanut paljon aikaan. Jokainen yrittäjä voi siis olla ylpeä itsestään.

Yrittäjä tarvitsee vahvan luottamuksen itseensä ja omaan yritykseensä. Yrittäjä tarvitsee ympärilleen tukijoukkoja. Kukaan yrittäjä ei ole niin vahva, että jaksaisi yksin.

Menestys ei tule kenelläkään helpolla. Se tulee tekemällä oikeita asioita vahvalla rohkeudella, sitkeydellä ja sisulla. Onnistumisen takana on aina monta epäonnistumista.

Yrittäjä tarvitsee matkan varrella soihtuja, jotka valaisevat ja antavat voimaa mennä eteenpäin. Oletko sinä valmiina seisomaan yrittäjän rinnalla myös silloin, kun myrsky soi? Oletko ihminen, jonka yrittäjä muistaa aina sydämessään? Voisitko olla se, joka jaksoi kannustaa ja luoda uskoa myös vaikeina hetkinä? Olisitko sinä ihminen, joka pysähtyi kuuntelemaan, kysyi yrittäjältä miten voit tai voinko auttaa? Yrittäjät ovat vahvoja ja rohkeita mutta tarvitsevat myös kannustusta ja kiitosta.

Päätä sinä olla yrittäjälle soihtu. Sinut muistetaan silloin ihan varmasti, ja voit päästä jonain päivänä osaksi onnistumistarinaa. Sinua suositellaan silloin myös muille yrittäjille.

Oiken hyvää yrittäjän päivää yrittäjälle!

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.