Blogi | Osaatko humaltua elämästä? | Mielenmelodiat

Osaatko humaltua elämästä?

07.09.2018 15:022 kuukautta sitten

Olemme saaneet nauttia lämpimästä ja aurinkoisesta kesästä. Sosiaalinen media on täyttynyt tänä kesänä kuvista, joissa näkyy auringonlaskuja, mökkilaitureita, sup-lautailijoita ja kesäfestareita.

Tänä kesänä aurinko herätti meidät eri tavalla elämään ja nauttimaan erilaisista suomalaisten rakastamista kesään kuuluvista asioista. Somekuvista on voinut ihailla Suomen kaunista luontoa ja melkein aistia kukkien tuoksun ja lasten riemut uimarannoilla. Suomalaisten somekuvista huokuu loman tuomaa vapauden tunnetta. Laulukin sen kertoo: ”lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin".

Kuuma kesä sai aikaan sen, että laiturikuvat, mökkikuvat ja auringonlaskut saivat kaverikseen laseja, jotka täyttyivät suomalaisten vapaudesta: kuohuviini, aperolspritz, shampanja, siideri, roseeviini ja valkoviini. Kesään, lomaan ja juhlintaan kuuluu olennaisesti alkoholi.

Mikä sen ihanampaa kuin ystävien kesken kippistää yhteiselle tapaamiselle. Saunan ja uinnin jälkeen avata olut tai siideri. Hyvän ruuan kanssa maistuu aina lasi hyvää viiniä. Alkoholi on kaveri, joka keventää tunnelmaa, nostaa iloa pintaan tai sen äärellä on turvallista pohtia jopa elämän syvällisyyttä yksin tai ystävän kanssa.

Hyvinvointivalmentajana haastan ihmisiä miettimään omaan terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Liikunta, ravinto, hyvä uni ja palautuminen ovat tärkeässä roolissa hyvinvoinnin kannalta. Työikäisten haasteena ovat edelleen liian vähäiset yöunet ja riittävä palautuminen. Harva tulee miettineeksi miten suuri vaikutus alkoholin käytöllä voi olla omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Jo yksi kuohuviini tai viinilasi viivästyttää palautumista 2-4 tunnilla. Ennen nukkumaanmenoa otettu alkoholi siis lyhentää yöllistä tärkeää palautumisaikaa merkittävästi.

Omaa elämää on tärkeää katsoa joskus rehellisten lasien läpi. Jos sinun kesän alkoholijuomat laitettaisiin yhdelle pöydälle, niin kuinka paljon siihen tulisi erilaisia pulloja ja miten ison määrän alkoholia arvioit nauttineesi?

Kehomme tottuu helposti erilaisiin asioihin. Keho sopeutuu myös alkoholin käyttöön ja saattaa olla, että emme huomaakaan, jos alkoholista tulee meille välttämätön asia myös arjessa. Alkoholista voi huomaamatta tulla liian hyvä kaveri, jota ilman emme osaa olla.

Tärkeä kysymys sinulle tässä hetkessä onkin – Osaatko humaltua elämästä?

Osaatko siis kohdata itsesi, omat tunteesi ja erilaiset tilanteet myös ilman alkoholia?

Osaatko nauttia elämän arjesta ja pienistä hetkistä sellaisena kuin ne ovat aitoina hetkinä?

Millaisen alkoholin käytön mallin opetat läheisille tai lapsillesi?

Haluan haastaa sinut ajattelemaan omaa hyvinvointiasi laajasti. Jos koet, että haluaisit olla energisempi ja voida hyvin, niin voisitko kokeilla olla kuukauden ilman alkoholia? Miten luulet, että se vaikuttaisi sinun vireyteen ja hyvinvointiin?

”Elämässä on paljon tähtihetkiä. Miksi sumentaa hetkiä alkoholilla, kun niistä voi nauttia ilman alkoholiakin.” Näin vastasi eräs mies, kun kysyin miksi hän on ollut 10 vuotta käyttämättä alkoholia.

Minä nautin tänä kesänä yhden lasillisen kuohuvaa. Sen enempää en tarvinnut tai kaivannut.

Nautin siitä, että osaan humaltua pelkästä elämästä ja se vasta on jotain!

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes sivustolla.