Blogi | Rakkautta vai ruoskaa? | Mielenmelodiat

Rakkautta vai ruoskaa?

13.04.2017 11:461 vuosi sitten

Jokaisen meistä olisi hyvä pysähtyä välillä peruskysymysten äärelle. Kysyä itseltään, annanko itselleni enemmän rakkautta vai ruoskaa? Itse olin valmis vastaamaan rakkautta, mutta aloinkin pohtia asiaa enemmän eri näkökulmista.

 

Hiljentämisen ja armollisuuden kulttuuri alkaa vähitellen rikkoa vahvaa suorittamisen kulttuuria. Läsnäolon ja myötätunnon taitoja on alettu arvostaa enemmän. Eri mediat, lehdet ja kirjat syöttävät meille pysähtymisen, läsnäolon, itsensä rakastamisen ja myönteisyyden viestejä. Niitä on helppo lukea ja siirtää tekstiä itseensä ja omaan elämään. Nyökytellä itselleen hyväksyvästi, näin minä ajattelen ja toteutan elämässäni.  

 

Todellisuus voi olla joskus toista. Sitä kuvittelee antavansa itselleen riittävästi rakkautta ja lempeyttä. Tarkemmin ajatellen voit huomata ruoskivasi itseäsi kovalla kädellä parempiin suorituksiin, nopeampiin tuloksiin, uuden kehittämiseen ja luomiseen. Kovempaa ja korkeammalle tekee mieli. Kun pääsee hyvään vauhtiin, voi olla vaikea hidastaa, mikä sen hienompaa kuin nauttia huumaavan kovasta vauhdista ja eteenpäin menemisestä. 

 

Jos menee liian kovaa, ei ehdi kuunnella itseään. Vauhdin huumassa voi jäädä monta asiaa huomaamatta ja kuulematta. Rakkaus ja lempeys eivät pysy mukana. Ruoska on kuin polttoainetta keholle kovassa vauhdissa. Vauhdin hurmassa olisi erittäin tärkeää välillä pysähtyä. Pysähtymällä voit löytää tärkeitä vastauksia. Pysähtymällä voit tankata itseesi rakkauden ja lempeyden tunnetta. Pysähtymällä voit kuulla kehon tuntemuksia ja omaa sisäistä ääntäsi. Kysyä itseltäsi, mikä on riittävästi, mikä on tarpeeksi juuri nyt? 

 

Meitä kannustetaan toteuttamaan unelmia. Usko unelmiisi ja kurkota niitä kohti. Hyvä kysymys itsellesi on, annatko unelmien toteutumiselle aikaa ja rakkautta? Vai odotatko unelmia ruoska kädessä ja valmiina antamaan epäonnistumisesta ensimmäiset ruoskan iskut itsellesi. Mitä jos epäonnistumisten ja heikkojen hetkien kohdalla voisit antaa itsellesi lempeyttä ja rakkautta. Vain siten voit taas nousta vahvempana kohti elämää ja omia unelmia. 

 

Rakkauden ja myötätunnon antaminen itselleen ei ole niin helppoa kuin välillä kuvittelee. Jos kysyt itseltäsi, mitä asioita itsessäsi arvostat, niin voi olla, ettet osaakaan nimetä montaa asiaa tai miettimiseen menee aikaa. Jos kysyt itseltäsi mistä asioista et pidä itsessäsi, niin meillä on usein valmiina useita vastauksia. Huomaatko, kuinka itseään on helpompi ruoskia kuin rakastaa. 

 

Kun keho ja mieli ovat väsyneet tai stressaantuneet, voi meidän olla vaikea hidastaa ja rauhoittua. Jokin sisällämme ruoskii meitä tekemään ja suorittamaan. Oma sisäinen suorittajamme, joka ei anna arvostusta hiljaisuudelle ja rauhoittumiselle. Vaikka kehon viestit kertovat levon tarpeesta, voi olla vaikea antaa periksi ja rauhoittaa omaa vauhtia. Kun opit antamaan itsellesi enemmän rakkautta, huomaat miten arjestasi tulee miellyttävämpää ja suhtaudut itseesi lempeämmin. 

 

Me kaikki tarvitsemme välillä myös ruoskaa sopivassa suhteessa. Ruoskinnalle on paikkansa ja tarkoituksensa elämässä. Asioita ei tulisi tehtyä loppuun ja tavoitteet jäisivät saavuttamatta, jos emme pystyisi johtamaan itseämme tavoitteisiin. 

 

Kannustan tutkiskelemaan omaa toimintaasi ja antamaan enemmän rakkautta itsellesi. Hyväksymään itsesi ja opettelemaan pysähtymään. Kun opit antamaan enemmän rakkautta itsellesi, tulet huomaamaan sen vaikutukset.

 

Mari