Blogi | Suurin sisäinen voimasi ovat ajatuksesi | Mielenmelodiat

Suurin sisäinen voimasi ovat ajatuksesi

22.02.2018 11:538 kuukautta sitten

Minulta kysyttiin eräänä päivänä mitkä ovat keinoni kiireen hallintaan. Ensimmäinen ajatukseni oli, että enhän minä edes ole kiireinen. Sen sanominen ääneen tuntuu jopa väärältä. Nykymaailmassa perusolettamus usein on, että kiire on tehokkuutta ja kiireettömyys laiskuutta. Kahden pienen lapsen opiskelevana leskiäitinä kiireen kai kuuluisi olla pysyvä tila, mutta omassa mielessäni puhun mieluummin organisoinnista ja priorisoinnista, kaaoksen ja keskeneräisyyden sietämisestä, armollisuudesta itseä kohtaan. Jäin kuitenkin pyörittelemään asiaa mielessäni. Mistä elämänhallintani kumpuaa? Alkoi aikamatka oman itseni uudelleen rakentamiseen ja omaan selviytymistarinaani.

Vastaukseni kysymykseen on asenteesta, ajatuksen voimasta. Toukokuisena aamuna vajaa kolme vuotta sitten sain valita, otanko kiinni ajatuksesta, että minähän selviän vai ajatuksesta, että en selviä. Päätös ei ole ollut joka hetkessä helppo, vaan olen kulkenut pitkän ja mäkisen tien, välillä kaatuen ja taas sisulla ylös nousten.

Ihminen ajattelee päivittäin jopa 80 000 ajatusta. Suurin osa näistä on toistuvia, ajatukset kiertävät kehää päivästä, viikosta, jopa vuodesta toiseen. Jos suurin osa näistä ajatuksista on negatiivisia, ajattelumalli ei ole kovin tehokas, ei omassa arjenhallinnassa, eikä myöskään työelämässä. Ehkä huomaat, että työyhteisössäsi puidaan edelleen samoja ongelmia, jotka olivat siellä 10 vuotta sitten. Tai parisuhteessasi päivästä toiseen mietit, miten ärsyttävä elämänkumppanisi jokin tapa voi olla. Kauppareissulla kiroat joka kerta, kuinka aina valitset sen hitaimman kassan ja kotona puuttuvat jalkalistat parin vuoden takaisen remontin jäljiltä saavat sinut pahalle tuulelle.

On myös tyypillistä ajatella mennyttä tai tulevaa. Mielessä luodaan suuria odotuksia tai kauhukuvia tulevaisuudesta, vaikket voi ennustaa, kuinka asiat tulevat toteutumaan. Vain harva ajatuksemme on tätä hetkeä. Kuinka aurinko juuri nyt jo hieman lämmittää ikkunan takaa, vaikka pakkanen vielä paukkuu nurkissa. Kuinka hyvältä tuntuu saada juuri tähän hetkeen viesti ystävältä. Tai kuinka hienoa, että sain juuri nyt hoidettua tärkeän projektin valmiiksi.

Ajatuksien ohjaamisella on valtava voima. Toistaessasi samaa ajatusta kerta toisensa jälkeen, ne muuttuvat mielessäsi todeksi. Tässä kohtaa tulemme valintaan. Ensin meidän on puntaroitava, onko tämä asia minun asiani, voinko vaikuttaa siihen? Sen jälkeen valitaan suhtautumisemme ajatukseen. Otanko vastaan ajatuksen, että selviydyn, vai että en selviydy? Valitsenko rakastaa toista ihmistä kaikkine tapoineen vai valitsenko ärsyyntyä päivästä toiseen tavasta, josta en pidä?  Otanko toisen ihmisen ajatukset omikseni, vain voinko olla eri mieltä, kääntää kelkkaani?

On ihmisiä, joilla lasi on aina puoliksi tyhjä ja heitä, joilla se on puoliksi täynnä. Et voi päättää toisten ihmisten ajatuksia, mutta suhtautumalla itse positiivisesti ja luottavaisesti asioihin, voit antaa myös toisille uusia näkökulmia siitä, kuinka ajatella. Omiin ajatuksiisi voit vaikuttaa ja levittää samalla positiivista henkeä ympärillesi. Kun huomaat ajattelevasi negatiivisesti itsestäsi, muista ihmisistä tai asioista, pysäytä ajatus. Sano itsellesi STOP. Älä yritä viedä ajatuksiasi muualle, vaan pidä tämä ajatus, mutta käännä se ympäri. Mitä positiivista voit löytää tästä ajatuksesta?

Itselleni leskeys on opettanut valtavasti empatiaa, henkistä kasvua ja toisten ihmisten sanattomien viestien lukemista. Se on opettanut rohkeutta olla oma itseni, tuoda esiin mielipiteeni ja vahvistanut sisäistä ääntäni. Suru on opettanut läsnäoloa, hetkessä elämistä ja pienistä asioista iloitsemista ja nauttimista. Kun ensimmäisen kerran huomasin olevani onnellinen olin varmasti läsnä hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. Olen myös oppinut luopumista. Pidän lähelläni ihmisiä, jotka antavat energiaa ja luovun ihmissuhteista, jotka syövät sitä.

Käytä tänään hetki aikaa miettien, mistä kokemasi tuntemukset johtuvat, on se sitten kiire tai jokin muu voimavarojasi syövä tunne. Kuuntele itseäsi ja sisäistä ääntäsi ja anna itsellesi mahdollisuus muuttaa ajatustesi suuntaa.

Sinun ajatuksesi on sinun voimasi. Sinun itsetuntosi on sinun rohkeutesi. Sinun elämäsi on tässä hetkessä.”

Elina Lääperi, psykofyysisen fysioterapian opiskelija