Blogi | Tunteet kuuluu elämään | Mielenmelodiat

Tunteet kuuluu elämään

13.04.2017 11:521 vuosi sitten

Elämän aikana saamme käydä läpi melkoisen tunteiden kirjon. On tärkeää oppia tunnistamaan omia tunteita. Vaikein vaihe on uskaltaa pysähtyä omien tunteiden äärelle. Ottaa tunne avosylin vastaan. Olla paljaana ja avoimena kuuntelemaan, mitä tunteet haluavat meille viestiä. Moni voi kuvitella toimivansa järjen perusteella, mutta tunteet vaikuttavat vahvasti meidän kaikkien toimintaan. Tunteet voivat joskus yllättää meidät itsemmekin. 

Hyväksyminen. Tuo kaunis sana pitää sisällään arvokkaan opetuksen. On ihanaa nauttia hyvistä ja positiivisista tunteista. Tuntea niiden voimaannuttava ja energisoiva vaikutus koko kehossa. Hyvän tunteen voimalla voimme saada paljon aikaan. Voimaannuttavien tunteiden aallolla on helppo ratsastaa. Siinä tilanteessa tuntee olevansa voittamaton. Jokainen solu tuntee olevan elossa ja täynnä voimaa. Posiitiivisten tunteiden voimaa kannattaa jokaisen meidän hyödyntää. 

Voisinko siis ottaa surun, vihan, häpeän, kateuden avosylin vastaan. Niiden hyväksyminen ei ole helppoa. Huomasit kenties, että mielesi vastusti ajatusta jo tässä kohtaa. Mieluummin rakennamme suojamuurin torjuaksemme nämä tunteet. Jokainen torjunta kuitenkin kasvattaa negatiivista tunnetta lisää. Kun yritämme vastustaa ja torjua liian paljon, tulee raja jossain kohtaa vastaan. Silloin tunnekokemus voi olla suuri ja vaikea kestää yksin. On siis parempi antaa negatiivisten tunteiden tulla, antaa tunteille hyväksyntää ja myötätuntoa. Tunne on helpompi vapauttaa pois sen jälkeen, kun olet hyväksynyt sen. Negatiivisten tunteiden hyväksyminen ei tarkoita sitä, että annamme itsellemme luvan jäädä kiinni negatiivisiin tunteisiin. 

Avoimuus. Voinko olla avoin itselleni ja muille? Onko minun helppo myöntää ja kertoa myös negatiivisista tunteista muille? Avoimuus yleensä kannattaa. Avoimuuden opetteleminen on kuin polku isolle tielle, jossa tienviitassa lukee HYVÄKSYMINEN. 

Kun seuraavan kerran kohtaat vaikeita tunteita, kuvittele olevasi tienristeyksessä. Toisessa viitassa lukee TORJUNTA  ja toisessa HYVÄKSYMINEN. Pysähdy, hengitä syvään ja kerää rohkeutta lähteä hyväksymisen tietä pitkin. 

Tunteet kuuluu elämään. Antaudu siis rohkeasti ja avoimesti tunnematkailuun itsesi kanssa.

 

Mari