Blogi | Uskallatko olla aito? | Mielenmelodiat

Uskallatko olla aito?

13.04.2017 12:001 vuosi sitten

Uskallatko säilyttää oman aitoutesi työelämän muutoksissa?

Monet väsyvät ja turhautuvat työyhteisöissä jatkuvan uudistumisen ja kehityksen takia. Tavoitteiden saavuttaminen vie aikaa ja kysyy kaikilta kärsivällisyyttä.

Työelämässä voi törmätä arvoristiriitoihin, jos työpaikan ja yksilön arvomaailmat eivät kohtaa. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja ristiriitaisia tunteita. Yksilö joutuu pohtimaan haluaan viedä työpaikan arvojen mukaisia asioita eteenpäin.

Yksilön ja työyhteisön arvojen kohdatessa voi syntyä paljon hyvää. Tiimin toteuttaessa yhteisiä arvoja innolla ja tavoitteisiin sitoutumalla saadaan aikaan paljon tuloksia. Työyhteisön hyvä tunne-energia tarttuu sekä asiakkaisiin että yhteistyökumppaneihin. Aito tekemisen meininki ja yhteistyö näkyy ulospäin.

Työyhteisössä jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään, uskallanko olla aito. Rohkenenko olla oma itseni, puhua avoimesti tunteistani ja ilmaista mielipiteitäni. Mielipiteiden perusteleminen on tärkeä taito. Pelkästään eri mieltä oleminen ei johda mihinkään ja luo helposti negatiivista energiaa. Jos emme voi olla aitoja ja ylläpidämme rooleja, menetämme valtavasti energiaa.

Työpaikoilla olisi tärkeää pysähtyä pohtimaan, miten aitous näkyy ihmisissä. Puskeeko jokainen eteenpäin omassa kiireen ja suorittamisen kuplassaan? Onko ihmisillä aikaa ja aitoa kiinnostusta kysyä toisilta, mitä sinulle kuuluu?

Hyvä itsetunto ja ja itseluottamus ovat tärkeä avain aitouteen. Työelämässä tarvitaan erilaisia ihmisiä ja vahvuuksia. Hyvässä työtiimissä osataan arvostaa ja hyödyntää ihmisten luontaisia vahvuuksia sekä kannustaa kehittymään.

Kun uskallat olla aito, huomaat sen olevan vapauttavaa. Energiaa ei enää vie eikä stressiä lisää se, että sinun pitäisi teoilla tai sanoilla miellyttää muita. Uskallat seisoa omilla jaloillasi ja olla eri mieltä asioista. Jotta voit löytää oman aidon itsesi, olisi hyvä varata aikaa itsesi kuuntelulle.

On helppoa kulkea valtavirran mukaan ja myötäillä muiden mielipiteitä. Vaatii suurta rohkeutta asettua heikkojen puolelle tai puolustaa eriävää mielipidettä.

Kiusaamista esiintyy työpaikoilla myös aikuisten ihmisten välillä. Moni saattaa helposti lähteä kiusaamiseen mukaan pysyäkseen porukassa mukana. Rohkea uskaltaa puuttua asiaan ja sanoa oman mielipiteensä. Meillä aikuisilla on erittäin tärkeä tehtävä kasvattaa lapsista ja nuorista ihmisiä, jotka uskaltavat olla aitoja ja löytää oman tiensä. Tämän hetkinen maailma houkuttelee kauneus-, trendi- ja ulkonäkökeskeisyydellä meitä kaikkia. Uskalletaan nähdä jokainen ihminen ihmisenä ja tuoda enemmän aitoja kohtaamisia työpaikoille.

Tärkein ihminen, josta voit aloittaa aitouden harjoittamisen olet sinä itse.

Mari Ravattinen

Blogi on julkaistu Parempi Bisnes -sivustolla.